ΑΘΛΗΣΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ.

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια εύθραυστη μηχανή αποτελούμενη από διάφορα συστήματα και όργανα των οποίων οι λειτουργίες αποδίδονται στο γενετικό υλικό που παρέδωσαν οι πρόγονοί μας, το περιβάλλον που ζούμε, η φυσική κατάσταση και η διατροφή μας.
Η εξέλιξη του είδους μας συνδέεται άμεσα με την άσκηση, πρωτίστως λόγω φυσικών πόρων, προστασίας από άγρια ζώα και δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά και για την ανυπέρβλητη περιέργεια του ανθρώπου να ανακαλύπτει νέα μέρη και ορίζοντες. Η εξέλιξη ωστόσο όπως μας προειδοποιεί και ο Δαρβίνος δίνει πλεονέκτημα στο άτομο που θα προσαρμοστεί στο εκάστοτε περιβάλλον.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η σημερινή εποχή δεν χαρακτηρίζει τη ζωή του ανθρώπου από την προσπάθεια να σκοτώσει μια γαζέλα ή να ψάξει μια σπηλιά και μερικά κομμάτια ξύλα για να ενεργοποιήσει και να προστατεύσει αντίστοιχα την εύθραυστη μηχανή του. Επομένως, η προσπάθεια για την απόκτηση προμηθειών, η προστασία του σώματος και η εντατική δουλειά στον ψηφιακό μας κόσμο οξύνουν (ενδεχομένως) και διαρκώς την φυσική κατάσταση του ατόμου και είναι οι νέοι ηγέτες στο περιβάλλον της νέας εποχής.
Ειρωνικώς, ακόμη και η εξέλιξη της τεχνογνωσίας και η παροχή νέων και ποικίλων προϊόντων (διατροφής), τείνει να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής.
Η έλλειψη θετικής ψυχολογικής κατάστασης και χρόνου έχουν βάλει πλώρη για την κατανάλωση γρήγορου και εύγευστου φαγητού με σκοπό να κάνουν τον άνθρωπο ένα σκιάχτρο με χαμόγελο. Σκιάχτρο με την έννοια της στατικότητας, σε κινητικό κυρίως επίπεδο, και <<με χαμόγελο>>, αναφερόμενος στην αναζήτηση τροφοδότησης έκκρισης ορμονών εντός συστημάτων, που θα κάνουν την εύθραυστη μηχανή να νιώσει προσωρινά καλύτερα. Δυστυχώς, ακόμα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν σε κάθε τετράγωνο πια δεν είναι αρκετές. Ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού χαρίζει χρόνο σε αυτές, ενώ η πλειοψηφία φλερτάρει με το σύνδρομο του σκιάχτρου με χαμόγελο…
Τότε, τρέχαμε από λιοντάρια και κυνηγούσαμε γαζέλες για να βρούμε καύσιμα.
Τώρα, τρέχουμε από τα πόδια μας και προσπαθούμε να μη βάλουμε άλλη βενζίνη.
Η άσκηση και το κατάλληλο είδος καυσίμου θα είναι πάντα μέσα μας. Και θα είναι πάντοτε απαραίτητα. Σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Ο Κάρολος προειδοποίησε.
Έχοντας όλα τα μέσα να κάνουμε την ζωή μας ευκολότερη και πιο υγιής, ξεχάσαμε πως ένα από τα λίγα πια πράματα που αξίζει να μοιραζόμαστε με τους ταξιδιώτες προγόνους μας είναι να είμαστε ταξιδιώτες.
Και ένα σώμα που δεν ταξιδεύει, είναι άρρωστο.
Η ζωή τρέχει. Εσείς;

Δρομέας στην κατηγορία 80-85 ετών

Συστηματική άσκηση και υγιής διατροφή συνδέονται ακράδαντα με έναν υγιή οργανισμό. Ανάλογα το είδος της άσκησης, αντίστοιχα ωφέλη αναδύονται σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Στο ευρύ κοινό, η άσκηση μεταφράζεται ως κάποιου είδους αεροβικής άσκησης, είτε είναι κάποια απόσταση πάνω στο ποδήλατο είτε η ενασχόληση με κάποιο άθλημα που απαιτεί τη διανομή ουσιαστικής απόστασης. Μιας και δεν είναι απαραίτητο να προτρέχουμε σε όλα τα είδη άσκησης, ας μείνουμε στην αεροβική άσκηση λοιπόν που συνδέεται μέσα μας από τα πρώτα στάδια του είδους μας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι δίνονται λίγα, απλά και βασικά παραδείγματα για τον κοινό αναγνώστη. Δεν προβλέπεται επιστημονικό βάθος για ευνόητους λόγους.
Είναι κοινά αποδεκτό, ότι αερόβια άσκηση οποιαδήποτε μορφής επιφέρει ωφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα όπου μπορεί να προτρέψει αύξηση του βάρους και καθυστέρηση-μείωση πιθανοτήτων μελλοντικών ασθενειών. Το χάσιμο βάρους οφείλεται στην ενέργεια που αφιερώνουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης η οποία μπορεί να επιφέρει θερμιδικό έλλειμα (σπατάλη ενέργειας>κατανάλωση ενέργειας). Επίσης, ωφέλη στην καρδιά μπορούν να αποδοθούν σε καλύτερη αναλογία HLD:LDL χοληστερόλης, καλύτερη ευαισθησίας στην ινσουλίνη για την αποφυγή κάποιου τύπου διαβήτη, αλλά και ανατομικά καλύτερη κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα με κεντρικό μοχλό την καρδιά.
Βέβαια, όλα αυτά τα ωφέλη μπορούν να αλλοιωθούν σε περίπτωση που η διατροφή του ατόμου δεν είναι η κατάλληλη. Οι μηχανισμοί που διέπουν αύξηση/μείωση του βάρους έχουν πιο στενή επαφή με την κατανάλωση του φαγητού μας, παρά την άσκηση. Η χαμένη ενέργεια μετά από πολύωρη άσκηση μπορεί πολύ εύκολα να αποζημιωθεί μέσω ενός γεύματος. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί στον οργανισμό μας που απαιτούν την ομοιόσταση αυτού. Επιπροσθέτως, και τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε μέσω της διατροφής μας, είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της μυϊκής μας μάζας, την διαθεσιμότητα της ενέργειάς μας, την αποκατάσταση μετά από έντονη άσκηση και την μείωση κινδύνου ασθενειών όπως αυτών που αναφερθήκαμε παραπάνω. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε και τα δυο (αεροβική άσκηση και διατροφή) στην καθημερινότητά μας. Αξίζουν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗΣ

MSc Human Nutrition (Sports Nutrition specialization)- University of Glasgow
BSc Exercise, Nutrition & Health- Coventry University

Spread the love